J.J. Voskuil (1 juli 1926 – 1 mei 2008)

Gepubliceerd op 17 mei 2022 om 16:31


Han (J.J.) Voskuil is een laatbloeier wat schrijven betreft. Hij kreeg op latere leeftijd bekendheid met zijn Roman "Bij nader inzien" en dan vooral vanwege de VPRO TV serie over dit meesterwerk. Zijn grootste verdienste is echter de cyclus "het Bureau" een zevendelige roman van in totaal meer dan 5500 pagina's. Een pareltje voor de liefhebbers en wellicht een gruwel voor de rest, maar een literair werk van wereldformaat. Net als het werk van Proust gaat het eigenlijk nergens over, veel woorden voor weinig activiteiten, maar wie het waarderen kan heeft wekenlang niets anders nodig dan deze boeken en zo nu en dan wat eten, drinken en slaap natuurlijk.

Ik heb er immens van genoten, en inmiddels zijn hele ouevre tot mij genomen. Proust is wat moeilijk leesbaar, lange zinnen met veel uitwijdingen daarin, Voskuil doet het wat concreter, maar niet minder groots.

En wie dat wenst kan het werk van Frida Vogels, Bert Weijde en ook nog een beetje van Detlef van Hees er meteen achteraan lezen, allemaal vrienden in het echte leven die (semi) autobiografisch schreven, over zichzelf en, al dan niet direct, ook over elkaar.

Een absolute aanrader deze auteur, helaas alleen nog maar tweedehands te koop, maar dat kan prima in de daarvoor bestaande winkels, zie elders op deze site.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.